JAZZ SPECIAL december 2014 |
|||
Arbejde
hænger ikke på træerne Da
jeg i slutningen af min samtale med Michael Mantler ved spisebordet i
hans 4. sals lejlighed på Frederiksberg beder ham om at sammenfatte
sin 50 år lange karriere som musiker og komponist, bliver der et
øjeblik stille. Jeg forventer ikke, at han svarer, for hvad skal
man stille op med sådan et spørgsmål. Hvordan overhovedet
koge sin karrieres mange værker, projekter, musikalske ideer, følelser
og drømme ind til et koncentreret sprogligt udsagn. Men Mantler
tager det ikke ilde op. Nærmest som om det er for banalt og indlysende
et spørgsmål, svarer han med et tøvende træk
på skulderen: Der er ingen grund til at gøre det vanskeligere, end det er. Selvom det kan være med en dyb indånding, at man går ombord i Mantlers ofte tungt lastede, mørkt spændingsfyldte, men også smukke pladeprojekter. Her ruger en særlig stemning, og her får man sat en målestok for kunstnerisk integritet og perfektionisme.
Musikalsk
revolution i New York Som ung, eventyrlysten østriger fandt Mantler ind i undergrundsmiljøet i den amerikanske jazzmetropol. I øvrigt på samme tid som danske John Tchicai. Som bare 18-årig havde Mantler besøgt byen i 1961. Men han studerede i Boston 1962-1964. Først derefter flyttede han til New York, hvor han dumpede ned i en smeltedigel af nytænkende musik og dannede par med Carla Bley. Det var i efteråret 1964, at musikeren Bill Dixon startede, hvad der siden er blevet kaldt jazzens 'Oktober-revolution'.
- Det var et voldsomt kreativt miljø, hvor man mødtes, og ikke bare med jazzmusikere. Man kom i berøring med mange typer kunstnere også fra den moderne kompositionsmusik. Da vi lavede Carlas plade, Escalator over the Hill, var det i et studie, hvor også komponisten Philip Glass indspillede. - Jeg faldt straks ind med alle og var med til at starte Jazz Composer´s Guild, som Bill Dixon stod for. Her mødte jeg Cecil Taylor, Roswell Rudd, Steve Lacy, Paul og Carla Bley, Jimmy Giuffre, Burton Greene, Sun Ra og mange andre. Det udsprang af en festival på Cellar Café, hvor en masse forskellige grupper spillede. Jeg kom og deltog fra Boston sammen med pianisten Lowell Davidson. Jazz Composer´s Guild eksisterede ikke længe. Der var så mange radikale, stærke og skøre personligheder, at det var umuligt at fastholde nogen enhed.
Rammer
for ny orkestermusik Det var dengang Carla Bley på et tidspunkt i et forsøg på at skabe opmærksomhed sendte en 4-årig dreng op til et af de etablerede selskabers kontorer med et skilt, hvor der stod: 'Record Carla Bley'. Mantlers The Jazz Composer´s Orchestra Association (JCOA) blev fortsættelsen på Bill Dixons kollektive initiativ, og det lykkedes Mantler og Bley gennem private donationer at skaffe midler til deres første plader, der i dag står som væsentlige dokumentationer blandt avantgardens indspilninger. Mantler påtog sig i starten af 70´erne ansvaret for at bygge JCOA´s aktiviteter og netværk op. - Der var en periode, hvor jeg ikke lavede musik, for der skulle etableres en base for musik- og pladedistribution. Vi kaldte dette selskab for New Music Distribution Service, og vi var de første, der distribuerede ECM i USA i starten af 70´erne, indtil de blev for store for os at håndtere. Dette organisationsarbejde endte med, at Mantler og Bley sammen stiftede selskabet WATT i 1973 (navnet spiller bevidst både på associationen til elektrisk kraft og energi, og til Becketts roman af samme navn, som var en af Mantlers yndlingsbøger dengang), et ikke uvæsentligt selskab i nyere jazzhistorie. Distributionen blev senere overtaget af netop ECM, der er blevet et vigtigt redskab for udbredelsen af Mantlers musik i en international kontekst. En
rulletrappe over bakken
Escalator var et værk, som foregreb Mantlers større arbejder med tekster og stemmer. Her mødte Mantler for første gang Cream-bassisten, Jack Bruce, der kom til at spille en væsentlig rolle i flere af hans senere projekter. Bruce medvirker som sanger bl.a. på pladerne No Answer (1974), Live (1987), Many Have No Speech (1987), Folly Seeing All This (1993) og The School of Understanding (1996). Og da interviewet foregår, er det netop en uge siden, at Jack Bruce døde, 25. oktober, i sit hjem i Suffolk, England, 71 år gammel. - Vi mødte Bruce midt i hans tid med Cream. Hele beat-musikken havde også en påvirkning på os. Jack havde en fantastisk stemme. Han var en eminent musiker og havde et særligt øre. Og så var han en dejlig komponist.
Kedeligt
at skrive om kærlighed - Hele ideen med at bruge litterære forlæg kom egentlig ikke af deres indhold, men af ønsket om at bruge stemmer i min musik. Og i min søgen efter noget brugbart, faldt mit valg på disse tekster, der har et klart og enkelt sprog, men på en abstrakt måde, så de kan synges.
I dag skriver Mantler også selv poetiske tekster, hvilket han allerede tog hul på med The School of Understanding. Man han er tilsyneladende blevet mere direkte i sin kommunikation, som har fået politisk og samtidsorienteret brod.
-
Jeg skriver om krig. Hvorfor skrive om kærlighed? Det bliver hurtigt
banalt og kedeligt, og al popmusik handler jo om det. Jeg vil hellere
skrive om presserende emner. Hvis du ser nyheder i tv eller læser
aviser, så er det frygtelige ting, der fylder. Mellemøsten,
Irak, Syrien, Afrika, Ukraine. Min musik er ikke 'tung' med vilje. Sådan
bliver den bare. - Jeg kunne have gået i retning af mere abstrakt kompositionsmusik, men jeg tror, jeg bruger melodier så meget på grund af hende. Men ellers har jeg aldrig siddet og analyseret mestrenes musik. Det hele sker inde i mit hoved. At improvisere over et Picasso-maleri siger mig heller ikke noget. Jeg var engang interesseret i at lave filmmusik og skrev til Bergman og Antonioni, men hørte aldrig fra dem. Jeg møder ikke meget musik i dag, som er interessant. Da jeg var ung i New York hørte jeg til gengæld alt, hvad jeg kunne komme til. I The Village Vanguard, Birdland, Five Spot. Ornette Coleman, Cannonball Adderley, Booker Little, Charlie Mingus, Eric Dolphy. Det var rigtig uddannelse.
Favoritterne
og den røde tråd - Alle projekter er perfekte, når du laver dem. Og skal være gode. Og jeg synes, at alle mine plader har sine fantastiske momenter. Men set i retrospektiv Vi lavede en original plade i 1968. Det er noget af det bedste, Cecil Taylor har spillet, men teknisk set var optagelsen ikke så god som i dag. Der er ting, du ikke hører, og jeg vil nok sige, at de frie improvisationer er for lange.
Movies nævner Mantler som et af de bedste eksempler på sin samtids rytmiske fusion ikke mindst i kraft af Tony Williams´ trommespil. Mantler sender også varme tanker til samarbejdet med sine vokalister, og fremhæver Mona Larsen og Susi Hyldgaard. Endelig nævner han duetpladen, For Two (2011), med Bjarne Roupé og den klassiske pianist Per Salo. For Mantler er dette den perfekte plade. Men hvad er det, der i sidste ende kendetegner Mantlers musik? Og er der en rød tråd?
-
Min musik er måske ikke helt nem at lytte til. Den kræver
koncentration. Men måske du får noget ud af den på emotionel
basis. Jeg vil mene, at der er en tråd. En slags logik. Musik kan
ikke forklares med matematiske beviser, selvom man kan forstå den
teknisk og analytisk. Men jeg forsøger ikke at tænke sådan.
Det er ikke interessant at presse musik ned i skemaer og koncepter.
-
Jeg kunne godt tænke mig at skrive mere for symfoniorkester. Men
det sker nok ikke igen. Det er for dyrt. Der er ganske enkelt ikke muligheder
og tilbud til sådan én som mig. Før i tiden havde
jeg lejlighed til at producere en del musik i DR, men alt det stoppede.
De fleste projekter, jeg har lavet, har været på eget initiativ.
|
|||