JAZZ SPECIAL   march 2015

 


Michael Mantler
The Jazz Composer's Orchestra Update


Man har snarer lyst til at skrive et essay end en anmeldelse, når man lytter til Michael Mantlers musik på THE JAZZ COMPOSER'S ORCHESTRA UPDATE, der er en revideret genindspilning af lp'en fra 1968 af næsten samme navn. Et essay, der kunne handle om alle de associationer, denne free jazz for stort orkester vækker, og som sammenhængen mellem jazz og moderne musik i det hele taget - intet mindre. Christian Munch-Hansens læseværdige artikel om den i Danmark bosiddende Mantler i forrige nummer af Jazz Special giver en god personlig og musikhistorisk baggrundsforståelse for manden og musikken. Komponisten og trompetisten Mantler indspillede i 1968 THE JAZZ COMPOSER'S ORCHESTRA med bl.a. Cecil Taylor, Pharoah Sanders og Don Cherry. Det var i 60erne, Mantler fandt interessen for den såkaldte third stream, som ville bygge bro over jazz og ny kompositionsmusik. Som væsentlig avant-gardist har han været med til at skabe forudsætningerne for, at jazzens sprog har udvidet sig. Og hvor utilgængelige dele af denne musik end kan virke for det forudsætningsløse øre, er dog en rigdom at hente, hvis man har åbenheden og tålmodigheden til at dykke ned i den.

Det ti stykker i værket - mere eller mindre reviderede af Mantler - fremstår som kortere satser, der forener en række musikalske ideer i et samlet vitalt og spændstigt udtryk, en slags vrangens æstetik serveret råt for usødet. Man kan lægge mange betydninger ind i musikken, og det er måske denne musiks allerstørste gevinst. Det skønne og det grimme, det evige og det forgængelige, det aspirerende og det illusionsløse i de kræfter, der tager bo i verden - en verden i en stadig bevægelse mellem orden og uorden, gjort fortættet og konkret i dette musikalske mikrokosmos, som Mantler og hans musikere skaber. En form for delvis kontrolleret anarki i en fortsat søgen efter det, der endnu ikke er, men er ved at blive til? Med ragnarok inden for rækkevidde? Det er musik, der kalder på at få en mening udlagt - og en ekspanderende musik, både i dens sigte og effekt.

Kombinationen af bigband-musikerne i Nouvelle Cuisine Big Band og strygerne i radio-string-quartet-vienna gør sig forrygende i adskillige passager, tilført Bjarne Roupés elektriske guitar, der kan opfattes som én af de menneskelige stemmer, der kan høres i værket. Roupé - som vi bl.a. kender fra hans tid i DR Big Band og som også tidligere har været Mantlers samarbejdspartner - er en væsentlig brik i musikken tillige med pianisten David Helbock, alt-saxofonisten Wolfgang Puschnig og tenor-saxofonisten Harry Sokal, som alle med heftighed og vild poesi yder solistiske præstationer, der ind imellem næsten er bogstaveligt sindsoprivende. Michael Mantler er i udgivelsens noter inde på, at han i årenes løb i stadig større grad har favoriseret komposition i forhold til improvisation, således at hans musik får en homogen karakter. Men komposition ikke forstået konventionelt som akkorder, der ændres, siger han. Det indre spændingsforhold mellem kompositoriske og improvisatoriske elementer bidrager afgjort til at få lytteren til at leve med.

THE JAZZ COMPOSER'S ORCHESTRA UPDATE er vedkommende musik, der lige så vel kunne have været skrevet i dag som i 1968 - frisk og nutidigt. Når man åbner for dens sluser, er der masser at hente for både fornuft og følelse. Mantlers tonale udsagn er vildt og syret og indbyder til fortolkning. Og dét er en påpegning af, hvad musik er i stand til - fra menneske til menneske. Ikke nogen ringe egenskab at have!

- Jakob Hassing

 
     
 

[PREVIOUS]    [LIST    [HOME]