JAZZ SPECIAL    august/september 2011

 


(fra et interview med Bjarne Roupé)

Da denne skribent Iyttede på Roupés guitar og Per Salos piano på Michael Mantlers nylige ECM-cd, FOR TWO, slog det mig, hvor udpræget pianoet var ledende stemme, mens guitaren kom bagefter - kommenterende. Som en dans hvor pianoet fører. I noterne fremgår det også at de to instrumenter er indspillet med to måneders mellemrum i henholdsvis et fransk studie og derefter hjemme i Roupés kælderstudie. Hvordan fungerede den arbejdsproces?

- Når man sidder i forskellige studier og indspiller, så har man ikke overblik over hvordan det kommer til at Iyde. Det kræver så, at nogen producerer i den sidste ende. Det gjorde Mike [Mantler], og hverken Per Salo eller jeg var med - og vi vidste, det skulle være sådan. Jeg mener, at Carla Bleys ESCALATOR OVER THE HILL [fra 1971, hvor Michael Mantler medvirker og danner par med Carla Bley] er produceret lidt på samme måde: De store bånd blev sendt rundt i verden, så de forskellige musikere kunne lægge deres ting på.


Det er en arbejdsproces, der kendetegner Michael Mantler, men som man kan hævde er fremmed for jazzens væsen, hvor det typisk er det levende samspil på scenen, der er ideal for den kreative proces.

- Vi er et andet sted med denne musik. Pianodelen er også HELT nedskrevet, mens guitaren har nogle takter hist og pist - resten skal jeg selv fylde i.


Bjarne Roupé bladrer rundt i noderne til Mantlers FOR TWO.

- Du kan for eksempel se her - dér er 15 takter. Det er en decideret [komponeret] guitarsolo. Den er så indspillet og ligger på et spor. Men så siger Mike: "spil noget andet". Det gør jeg så. "Spil noget tredje." Og så gør jeg det. Han ender så op med at ha' ret mange spor. Processen er langsommelig, men det gør ikke noget.
- Det var kanon at få lov at fyre det af live. Der var utrolig mange ting, der faldt på plads. Det her åbne sted [peger i en node] har jeg frihed til at forskyde tingene rimelig meget. For Iytteren er det mange steder tilsyneladende rubato, men ikke helt for os. Vi har ikke en rytme kørende i foden, men vi går efter forskellige indsatser.


Musikken blev opført to gange i klubben Porgy & Bess i Wien og blev godt modtaget. Men som det ofte er tilfældet med Mantlers projekter, står arbejdsindsatsen ikke mål med det pekuniære.

- Mange tror, at musikken er atonal, men det er den faktisk ikke. Det meste er tonalt og stemningsfyldt - men stemningerne skifter hurtigt. Krævende musik og sjovt at spille. Øvningsindsatsen, i forhold til hvor mange gigs der kommer, er helt vanvittig. Det er en investering man gør for sin egen skyld. Nu har jeg spillet med Mantler i mange år, og jeg har lidt fornemmelsen af, at han skriver for mig. Han ved, hvornår jeg Iyder godt, selvom han har en lidt anderledes æstetik end jeg. Han kan godt li', at guitaren Iyder lidt skævt, hvor jeg ville ha' gjort den rundere og med lidt mere rumklang. Men det kom så live.
- Med CONCERTOS, hvor Bob Rockwell blandt andre var med, tog vi ned til Berlin og øvede intenst i en uge, spillede én koncert og indspillede pladen dagen efter. Det tog ekstremt lang tid med det lille miniature symfoniorkester, som havde svært ved at spille det rigtigt.


Bjarne Roupé har arbejdet med Michael Mantler siden 1993. Hvordan kom det første møde i stand?


- Det var, da han kom til Danmark. Han samlede et band, der spillede mange ret eksperimenterende ting. Han havde også andre ensembler rundt omkring i verden. Men når han var i København, mødtes vi i Studie 3 i Radiohuset, hvor han li'som fik studietid, når der ikke skete noget andet. Så lavede vi for eksempel noget med bigbandet og italienske digte [CERCO UN PAESE INNOCENTE med Mona Larsen som vokal solist].
- Jeg havde Iyttet til hans musik gennem alle årene, før jeg kom til København. Guitarens funktion i hans musik har altid været spændende.
usikere kunne lægge deres ting på.

 
 
 

[PREVIOUS  [NEXT]    [LIST    [HOME]